top of page
Søg
  • Forfatters billedeFysiopuls

Slankemidlet fra Novo Nordisk!

Du har helt sikkert hørt om "Wegovy", slankemidlet fra den danske medicingigant Novo Nordisk. Men hvordan virker det?

Vi modtager daglig henvendelser med spørgsmål vedrørende Wegovy, og vil med denne artikel præsentere jer for slankemidlet.


Hvad er Wegovy og hvordan virker det?

Overvægt og fedme er et globalt sundhedsproblem, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. Det kan føre til en række sundhedsmæssige problemer, herunder livsstilssygdomme såsom diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kolesterol og visse former for kræft. Selvom kost og motion er grundlæggende elementer i enhver sund livsstil, kan nogle personer have brug for yderligere hjælp til at tabe sig. Wegovy er en injicerbar medicin, der er udviklet af Novo Nordisk til at hjælpe med vægttab hos voksne med overvægt eller fedme. Novo Nordisk, har en lang historie med at udvikle innovative diabetesbehandlinger, og Wegovy er endnu et eksempel på deres fortsatte engagement i at finde løsninger på nogle af de mest presserende sundhedsproblemer i verden. Medicinen er en kombinationsbehandling af glucagon-lignende peptid-1 (GLP-1) og glukagon-receptor-agonist (GCGR). GLP-1 er en naturligt forekommende hormon i kroppen, der bidrager til at regulere appetitten og blodsukkeret, mens GCGR påvirker glukagon, et hormon der frigives fra bugspytkirtlen, som øger blodsukkeret. WeGovy fungerer ved at påvirke disse hormoner for at mindske appetitten og øge mæthedsfornemmelsen, hvilket kan føre til vægttab. Med andre ord så påvirkes din hjerne til at mindske følelsen af sult og øger mæthedsfornemmelsen, så man er i stand til at reducere kalorieindtaget og derved opnå vægttab.

Hvem kan købe Wegovy?

Selvom Wegovy allerede blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i juni 2021, er slankemidlet først blevet godkendt for salg i Danmark december 2022. Wegovy kan derfor i dag købes på de danske apoteker. Dog er det et receptpligtigt præparat og kræver derfor en tur forbi lægen først. Inden du kan få udskrevet recept, skal lægen sikre sig at du er kandidat til et mediceisk vægttabsforløb. Du skal være voksen, med et BMI over 30, eller BMI mellem 27 og 30 kombineret med mindst én vægtrelateret sygdom, såsom type 2-diabetes, højt blodtryk, kardiovaskulær sygdom, unormale niveauer af fedtstoffer i blodet eller vejrtrækningsproblemer ved søvn. Desuden skal du være motiveret til at omlægge din livsstil i et forløb, hvor der også er fokus på kost og motion.


Hvad koster det?

Wegovy er ikke billig! Selvom slankemidlet er godkendt for salg i Danmark, er medicinsk vægttab desværre ikke tilskudsberettiget på nuværende tidspunk. Til dem der har råd, vil den laveste dosis koste lidt over 1400 Dkk om måneden helt op til 2900 om måneden for den højeste dosis. Det kan være en fordel at være medlem af Sygeforsikring “danmark”, der kan dække op til 50% af udgiften.


Hvad med bivirkninger?

Det er vigtigt at bemærke, at Wegovy kun er beregnet til brug sammen med en sund kost og regelmæssig motion, og det er ikke en erstatning for en sund livsstil. Der er ikke indrapporteret nogle farlige eller alvorlige bivirkninger ved brug af Wegovy, men der er tale om bivirkninger som kategoriseres som milde, såsom mavesmerter, kvalme, diarré, forstoppelse og opkastninger. Under alle omstændigheder, er det vigtigt at tale med en læge, inden man starter med medicinsk vægttabsbehandling.

Er Wegovy noget vi anbefaler, og virker det?

Flere studier har vist at Wegovy er effektivt til at hjælpe personer med at tabe sig, idet en betydelig del af dem opnår et vægttab på mindst 5 %. Så ja, det virker med de rette omstændigheder. Ud fra et sundhedsfaglig perspektiv mener vi at medicinsk vægttab er relevant, hvis det har en betydning for dit helbred ved at mindske eller forebygge livsstilsrelateret sygdomme som skylde overvægt eller fedme.

 

Skrevet af- Issam Farahat, Fysioterapeut Dip.Mpt

38 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page